Cilt Çatlakları

Normal cilt destek dokusu, %80 kolajen ve %4 elastin liflerinden oluşan gözenekli bir ağ yapısına sahiptir. Cilt yapısında bulunan elastin, cilde esnekliğini veren ve gerilmesini mümkün kılan bir proteindir. Elastin, cilt içerisinde cildin esnemesine ve daha sonra orijinal konumuna geri çekilmesine izin veren balık ağı benzeri bir yapı oluşturur. Cilt çatlakları, hasar görmüş elastin yapılarıdır.

Nedenleri

Cilt çatlaklarının gerçek nedeni hormonlardır. İnsanlar kilo aldıklarında hormonlar üretilir ve yağ hücrelerinin metabolizma sürecine dahil olur. Bu nedenle kilo alıp verildiğinde, vücuttaki hormonlar ve aynı zamanda ciltteki hormonlar etkilenir. Hamilelikte de özellikle gerilen bölgelerde, karında, basende ve göğüste hormonların etkisi ile çatlakların oluşumu tetiklenir.

Tetikleyici faktörler

Güçlü lokal kortizonlu kremleri uzun süre kullanmak normal cilt üzerinde cilt çatlakları oluşturur. Steroidler vücuttaki hormonlara benzerler, dolayısıyla cilde uygulandıklarında cilt çatlaklarına neden olmaktadırlar.

Tedavi

Cilt çatlaklarını düzeltmeye yardımcı olabilen çeşitli tedaviler olmakla beraber, hiçbir tedavi cilt çatlaklarının tamamen kaybolarak normal cilt görünümüne dönmesini sağlayamamaktadır. Kırmızılık azaltılabilir, doku düzeltilebilir ve daha iyi görünmesi sağlanabilir, hatta bazı durumlarda kolay fark edilemez hale getirebilir. Bunları sağlamak için fraksiyonel lazer ve mezoterapi gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Fraksiyonel Lazer

Dermal ısınma kolajen denaturasyonuna neden olarak yeni bir yapılanma başlatır, oluşan kolajen daha kalın ve kısadır, yara iyileşme süreci de başlar ve fibroblastların çoğalması uyarılır, yeni kollajen üretimi artar ve depolanır. Uygulama sonrası bir yıl boyunca kolajen oluşumu devam eder. Deri renginde açılma, canlanma, parlaklık sağlar ve ton farklılıklarını düzenler. Çatlak, yara, yanık, jilet ve cerrahi insizyon izlerinin giderilmesinde tüm dünyada yaygın kullanım alanı vardır.

Genellikle 3–5 seans gerekir

Cilt yenileme ve çatlakların azaltılması için genellikle 3–5 seans gerekir. Tedavi edici etkileri 6 ay -1 yıl devam eder. 3-4 haftada bir tekrarlanır. Seanslar ortalama 15–20dk. sürer. Uygulama sonrası ilk 24 saat yüzde kızarıklık ve yanma hissi olsa da nemlendirici kremlerle geçmektedir. Yüzeyel kabuklar görülebilir, iz bırakmadan en geç 3-5 gün içinde iyileşir. İlk gün su ile temas edilmemelidir. Eğer çatlaklar açık alanlarda ise, uygulama sonrası yüksek faktörlü güneş koruyucular kullanılmalıdır. Yaz aylarında güneşten yeterince korunulamayacağı düşünülerek veya aşırı sıcakların getirdiği terlemenin iyileşmeye olumsuz yönde etki etme ihtimalinden dolayı tedaviler ertelenmelidir.

Mezoterapi

Değişik kimyasal maddelerin orta deri tabakasına çok ince uçlu iğneler ile enjekte edilmesiyle yapılan tedavi şeklidir.

Dolaşımı hızlandırır, yağı parçalar

Mezoterapi ile injekte edilen ürünler bölgesel kan ve lenf akımını arttırır. Enjekte edilen ilaç sayesinde hücrelere hapsolmuş ve vücut tarafından kullanılamayan yağ hücreleri, serbestleşip dolaşıma katılır. Portakal kabuğu görünümüne neden olan fibröz sert bağların kopmasına neden olur. Bel, basen, kalça, üst-iç bacak, diz, karın, omuz, kol gibi yağ birikiminin yoğun olduğu bölgelerde uygulanabilir.

Kimlere yapılamaz

Yaklaşık 8-16 seans arasında devam eden mezoterapi seansları, selülitin derecesine göre planlanır. Haftada 1-2 kez yapılan bu enjeksiyonlar yaklaşık 15-30 dakikada tamamlanır. Tedavi sonrası morarmalar olabilir. Selülit tedavisi tamamlandıktan sonra 2’şer aylık ara ile tek seans mezoterapi, sonucun korunması açısından önemlidir.