Rozasea (Gül hastalığı)

Kırmızı yüzün en sık nedeni rozaseadır. Halk arasında gül hastalığı olarak bilinen bu hastalığı olan kişiler ciltlerine ömür boyu dikkat etmek zorundadırlar. Sedef hastalığı, seboreik egzema, alerjik dermatitler, kortizonlu krem kullanılması ve güneş yanığı, kırmızı yüze neden olabilen diğer durumlardır.

Belirtileri nelerdir?

Yüzde kızarıklık, yanma batma hissi, damarlarda belirginleşme, sivilce benzeri oluşumlar en sık karşılaşılan şikayetlerdir.

Daha çok kimlerde görülür?

30-60 yaş arasında ve ağırlıkla kadınlarda görülen rozasea dünyada ortalama %3 oranında görülürken bu oran bazı coğrafi bölgelerde %20’ye kadar yükselebilmektedir. Daha çok açık tenli kişilerde görülüyor olması kısmen bu kişilerde daha belirgin olmasına da bağlanmaktadır.

Rozasea 4 evreden oluşur

Rozasea olarak bilinen gül hastalığı yüzün belirli bölgelerinde kızarıklıkla başlar (evre 1). Damarda genişlemeler sonrasında sivilcemsi bir kızarıklık olarak görülür. Hastalarda özellikle elmacık kemiklerinin üstünde ve burun alt yarısında görülen bu kızarıklık, ateş, yanma, kaşıntı şikayetleri ile kendini gösterir. Bu dönem evre 2 olarak adlandırılır. Yüzde yoğun olarak artması evre 3’tür. Bazen özellikle burunda yağ kanallarını genişleterek, burnun büyüyüp şekil değiştirmesine (rinofima) neden olabilir. Bu ise evre 4 olarak tanımlanır.

Hastalığın nedenleri

Asıl nedeninin damarsal aşırı reaksiyon olduğu düşünülmektedir. Mide hastalıkları, tansiyon, maytlar ve demodex (ciltte bulunan bir parazit) enfeksiyonunun varlığı, hastalığın nedenleri arasındadır.

Hastalığı şiddetlendiren ya da başlatan etkenler

Aşırı alkol, stres, aşırı egzersiz, sıcak ve soğuğa maruziyet, acı baharatlı gıdalar, aşırı sıcak çay kahve içilmesi, çikolata tüketimidir. Diğer bazı nedenlerin alevlenmeye yol açtığı söylenir. En önemlisi de yanlış uzun süreli kortizonlu preparatların yüz bölgesinde kullanılmasıdır.

Rozasea sistemik tedavisi

Başlıca antibiyotikler kullanılmaktadır. Şiddetli ve tekrar eden hastalarda isotretionin etkili olmaktadır. Rozasea haricen uygulanan tedavi: Tahriş edici ürünlerden ve alkol içeren toniklerden uzak durulmalıdır. Metronidazol içeren krem ve jeller faydalıdır. Topikal kortizonlu krem kullanımından kaçınılmalıdır.

Rozasea’ya karşı alınacak genel önlemler

Sıcak içecek ve yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Alkol ve kafein alınmamalıdır. UVA ve UVB’ye etkili en az 30 faktörlü güneşten koruyucu günlük bakımda kullanılmalıdır. Yaz ayları ve güneş altında daha yüksek koruma faktörlü kremler kullanılmalıdır.