Seboreik dermatit nedir?

Yağlı egzama olarak da tanımlanabilir. Aşırı yağlanmayla birlikte kepeklenme ve kaşıntıyla seyreden ve yağ bezi sayısının en çok bulunduğu alanlarda meydana gelen iltihaplanmaya seboreik dermatit denir.

Seboreik dermatit, kepek ve konak farklı mı?

Aynı hastalığın farklı şiddet ve zamandaki görüntüleridir. Kepeklenmede, saçlı deride yaygın, iltihap ve kızarıklık olmadan ince kepeklenme görülür. Konak, baş derisinde kızarıklık olmaksızın gelişen, deriye yapışık sert kepeklenmedir ve daha çok yeni doğanlarda görülmektedir.

Seboreik dermatitte ise; kepekle beraber, saçlı deri, yüz ve gövdede iltihaplı, kızarık alanlar ve kabuklanma oluşur. Kızarıklık, yağlanma, kepeklenme ve kaşıntı vardır. Seboreik dermatit, yüz bölgesinde özellikle kaşlarda, kirpiklerde, burun kenarı ve kulak arkasında görülür. Vücutta ise göğüs ön yüzünde, sırtta ve hatta göbek deliğinde ortaya çıkabilir. Hastalığın bölgesel şiddeti ve yoğunluğu her hastada farklıdır.

Bulaşmaz korkmayın!

Seboreik dermatit daha çok yağlı ciltli ve yağlı saçlı insanlarda görülür. Akne ve sedef hastalığı olan kişilerde de rastlanır. Kişiye özgüdür, bulaşmaz, ailesel geçiş öyküsü vardır.

Seboreik dermatitin nedenleri?

Tam olarak bilinmemektedir. Seboreik dermatite zemin hazırlayan durum, bu bölgelerde deride hücre atılımının hızlanmasıdır. Normal bir saçlı deride yaklaşık 3700 hücre dökülürken, kepekte 25000, seboreik egzamada ise 76000 hücre dökülmesi vardır. Kendine özgü, tekrarlayıcı bir cilt hastalığıdır.

Yoğun çalışma ve uykusuzluk tetikliyor

Seboreik dermatit hastalığının nedeni tam olarak bilinmese de bazı etkenlerin hastalığı tetiklediği düşünülüyor. Duygusal durum değişiklikleri, sıkıntı, stres, yorgunluk, uykusuzluk, yoğun çalışma temposu ve mayalı içecekler (bira-şarap) şikayetlerin artmasına neden olabiliyor.

Bağışıklık sistemi, atmosferik koşullar seboreik dermatiti etkiler. Soğuk havalarda alevlenmeler olabilir. Yaz aylarında özellikle tatillerde seboreik dermatitin azaldığı, hatta kaybolduğu bilinmektedir.

Terlemeyin ve sıkı giyinmeyin

Genetik bir egzama türü olan Seboreik dermatit hastalığının erişkinlere yönelik tedavisinde iki ana hedef vardır. Bunlar; lezyonların ortaya çıkmasını kolaylaştıran sebum yani yağ üretimini dengelemek ve Pityrosporum mantarının birikimini baskılamaktır. Mümkün olduğunca hijyene önem verilmelidir. Terlemekten kaçınmalı, şikayetleri artırabileceğinden sıkı ve sıcak tutan giysilerden uzak durulmalıdır.