Gözaltı morluklarının en sık üç nedeni genetik, alerjiler ve burun akıntılarıdır. Genetik olarak özellikle Asya’lılarda, cilt yapısında daha fazla bulunan bağlı olarak daha sık gözaltı morlukları görülmektedir. Yaşlanma da mor halka sebeplerindendir. Yaşlanma ile gözaltı cildi incelir, kollajenin (cildi genç, gergin ve canlı gösteren madde) seviyesi azalır ve böylelikle cilt altında bulunan damarlar daha görünür hale gelir. Yüz yapısı da diğer bir faktördür. Yüzdeki kemik yapıların çıkıntılı olması, göz kapaklarının şiş olması ya da gözaltı çukurunun belirgin olması ve seviye farkı, gölgelenme yaparak gözaltı morluklarını daha da belirgin hale getirir.
Göz altı morluklarının sebeplerinin tesbiti Bunun için çok basit bir test uygulanabilir. Parmak uçları ile gözaltına cildi gerecek şekilde 30 saniye kadar kibarca hafif bir baskı uygulanır. Bu testin sonunda gözaltına dikkatlice bakıldığında, gözaltlarındaki mor halkaların koyuluğu arttıysa bu halkaların sebebinin genetik ya da yaşlanmaya bağlı olduğunu söylenebilir. Koyu halkanın şiddeti değişmediyse mor halkalar ya da alerjiye bağlı olabilir. Gözaltı morlukları az miktarda azaldı ise morlukların sebebi damarsal yapıların görünür olmasına ve fazlalığına hatta her ikisine birden bağlıdır denilebilir.
Alerjiler Koyu halkaların sık görülen bir nedeni de alerjilerdir Alerji sebebi ile alt göz kapağında bulunan damarlar genişleyerek görünürlüğü artar böylelikle gözaltında mor halka şeklinde gözükür. Kozmetik ürünler, özellikle son kullanma tarihleri geçtiğinde kullanıldığında daha çok alerjik reaksiyona neden olmaktadır. Son kullanma tarihi geçince ya da yanlış ambalaj nedeniyle içlerindeki bakteri sayısı arttığında cilt problemlerine sebep olurlar. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında gözler kaşınır ve irrite olur. Bu durumda gözler kaşınırsa göz kapağı cildi çok ince olduğu için cilt altındaki ince damarlara zarar verilir, böylelikle göz kapaklarında şişme ve lekelere sebep olunur. Aynı zamanda melanin yani pigment üreten hücreleri de uyararak renk maddesi üretmeleri tetiklenir, bu durum da koyu halkalarda artışa neden olur.
Burun Akıntısı Burun tıkanıklığı, göz kapağı ile burun arasında bağlantısı olan kan damarlarında şişmeye neden olarak gözaltı morluklarını belirginleştirir. Burunda bulunan herhangi bir eğrilik ve ya et büyümesi durumlarında yine bu damarlar genişler ve gözaltı morluklarına sebep olur. Bu durumda burun geçişinin açılması ile gözaltı morlukları zamanla gerileyecektir.
Vitamin Eksiklikleri ve Yetersiz Beslenme Yetersiz beslenme durumları ve özellikle vitamin eksiklikleri gözaltında koyu halkalara neden olmaktadır. Vitaminler özellikle böbrek üstü bezlerinin çalışması için gereklidir. Şayet böbrek üstü bezi sağlıklı çalışamaz ise, kahve, alkol ve şeker fazla tüketilirse, vitamin emilimi bozulursa ciltte şişme olur ve koyu halkalar belirginleşir. Besinlerin içinde bulunan sülfit, mesela şarapta vardır, ciltte şişkinlik yapar ve yine koyu halkaların belirginleşmesine neden olmaktadır. Tüketilen tuz miktarı azaltılmalıdır, çünkü tuz vücutta su tutarak cilt altı damarları genişletir ve gözaltında mor halka görünümünü arttırır.
Vücudun susuz kalmasıdı. Susuz kalınan zamanda damarlar genişleyerek görünürlükleri artmaktadır. Alkol ve kahveyi aşırı tüketildiğinde de susuz kalınır. Aynı zamanda alkol ve sigara tüketiminde cildin oksijenlenmesi de azalarak cilde zarar vermiş olunur.
Sigara İçmek Sigara içildiğinde cilde ulaşan oksijen miktarı azalır. Damarlar da bu açığı kapatmak için genişler ve böylelikle sigara içmek gözaltı morluklarını daha da artırır.
Hormonlar Özellikle kadınların aylık siklusunda hormonal değişikliğe bağlı kansızlık gözlenebilir, yine hamilelik dönemlerinde de kansızlıkla sık karşılaşılmaktadır. Bu gibi hormonal geçiş dönemlerinde gözaltı mor halkalarda artış ve belirginleşme gözlenmektedir. Çünkü kansızlık durumunda yine cilt altı damarları genişleyip belirginleşecektir.
Uykusuzluk Direk uykusuzluk mor halkaların sebebi olmamakla birlikte dolaylı yoldan mor halkaları arttırabilmektedir. Uykusuzluk durumunda stres ve diğer sağlık problemleri artmaktadır. Cilt daha yaşlı ve solgun gözükmektedir.